Situaţia economică deficitară a teleormănenilor are ca principală consecinţă un spor natural negativ al populaţiei, la care se adaugă fenomenul de “migraţie a creierelor” şi, implicit, de subdezvoltare a comunităţii.
Practic, la nivelul întregului judeţ, numărul total de nou-născuţi în fiecare lună nu depăşeşte decât rareori 250. Pe parcursul anului anterior, una dintre cele mai favorabile perioade din punctul de vedere al natalităţii statistice a fost luna septembrie, lună în care s-au născut 289 de copii. E foarte clar faptul că în condiţiile unei rate a şomajului de aproape 11% şi a unor venituri foarte modeste, indiferent de domeniul în care ar activa membrii unei tinere familii, dorinţa de perpetuare e foarte firavă iar natalitatea scade.
Pe de altă parte, în Teleorman, mor lunar în jur de 600 de persoane. Numai în luna octombrie a anului trecut au decedat 603 persoane, iar în urma unui simplu calcul matematic rezultă că în Teleorman sporul natural este de aproximativ - 320 în fiecare lună. Perpetuarea acestei situaţii, cumulate cu fenomenul “migraţie creierelor” va determina sărăcirea accentuată a judeţului şi degradarea economică. Dintr-un alt punct de vedere, trebuie spus că numărul căsătoriilor este din ce în ce mai mic, tinerii nemaiavând motive să formeze familii, în condiţiile în care statul nu le acordă decât un sprijin minimal, incomparabil cu cel acordat acum trei ani. Numărul divorţurilor, însă, este destul de mare, putând fi cuantificat, în medie, la 50 pe lună, disoluţia instituţiei familiei fiind determinată atât de condiţiile economice defavorabile, dar şi de faptul că o mare parte dintre teleormănenii care nu identifică în judeţ posibilităţi de a câştiga venituri stabile, consideră că e mai bine să plece în străinătate la muncă, contribuind astfel la degradarea raporturilor familiale.