O echipă de astronomi din Statele Unite a reuşit să descopere 18 noi planete de dimensiunea lui Jupiter în afara Sistemului nostru Solar. Este cea de-a doua mare descoperire a unor exoplanete, crescând numărul planetelor care orbitează în jurul unor stele gigant cu aproape 50%.
Profesorul John Johnson de la Institutul Californian de Tehnologie a studiat timp de 10 ani, împreună cu colegii săi, peste 300 de sisteme solare, încercând să găsească noi corpuri cereşti. Profesorul a folosit telescoapele plasate la Observatorul W.M. Keck din Hawaii şi s-a concentrat pe stele care sunt cu 50% mai mari decât Soarele. Acestea au trecut de prima parte a vieţii lor, fiind considerate „stele moarte" sau în jargonul de specialitate „stele pensionate".
Toate planetele descoperite de Johnson sunt giganţi formaţi din gaze, iar cea mai remarcabilă descoperire, scrie „The Daily Mail", este faptul că sunt mai apropiate de stelele lor decât Pământul de Soare. Astfel, planetele sunt la aproximativ 43 de milioane de kilometri depărtare de stele.
Distanţa este importantă deoarece oamenii de ştiinţă consideră că dacă o planetă de dimensiunea lui Jupiter s-ar apropia de Soarele nostru ar fi atrasă şi anihilată de acesta într-o explozie uriaşă. Oamenii de ştiinţă care au studiat cele 18 planete încearcă să descopere tocmai acest secret: de ce aceste exoplanete nu au fost anihilate?
De asemenea, aceste planete au o orbită perfect circulară, spre deosebire de planetele din sistemul nostru solar care au traiectorii eliptice. Cercetătorii încearcă să folosească aceste descoperiri pentru a explica modul cum se formează planetele.