Din 2012, românii vor plăti suplimentar anumite consultaţii şi investigaţii medicale. Banii rezultaţi din coplată nu vor intra însă în salariile personalului medical.
Legea privind coplata pentru anumite servicii medicale a fost recent adoptată de Parlament, ca o modificare la reforma sanitară. Coplata este contribuţia în bani pe care orice persoană asigurată va trebui să o dea suplimentar pentru anumite servicii medicale din pachetul de bază. Practic, de la simpla consultaţie cerută medicului de familie şi până la investigaţiile complicate făcute în spital înaintea unei operaţii, toate aceste servicii vor fi plătite suplimentar de către pacienţi.
La această oră nu se ştie exact care sunt serviciile medicale pentru care va exista coplată, care este valoarea acesteia şi de când va intra ea în vigoare, pentru că ele vor fi stabilite prin alte acte normative. Actul normativ spune doar că suma ce urmează să fie plătită se va calcula procentual din valoarea fiecărui serviciu medical, aşa cum sunt ele trecute în contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale.
Totuşi, în noiembrie 2010, când Guvernul a adoptat proiectul de lege şi l-a trimis în Parlament, Ministerul Sănătăţii a anunţat, de exemplu, o valoare de 5 lei pentru coplata la consultaţia cerută medicului de familie. Începând cu anul viitor, cei care vor plăti o asigurare suplimentară de sănătate, pe lângă cea publică, nu vor mai trebui să dea bani la coplată.
Plata maximă: un salariu pe an
Plata se va face prin intermediul „tichetului moderator pentru sănătate", un formular al cărui rost este să ţină evidenţa tuturor plăţilor pacientului, astfel încât acestea să nu treacă peste o limită maximă.
Iniţial, limita era una fixă - 600 de lei pe an - sumă peste care orice persoană asigurată avea restul serviciilor gratuite, adică nu mai era obligată să dea cop