Legendarul internaţional brazilian, licenţiat în medicină, a murit ieri la numai 57 de ani, răpus de o ciroză hepatică provocată de consumul excesiv de alcool. El a făcut furori la Mondialele din 1982 şi 1986.
Ziua în care Brazilia urma să-şi decidă noua campioană la fotbal a început cu o veste tristă: într-un spital din Sao Paulo, marele Socrates a pierdut bătălia cu dependenţa de alcool, un demon împotriva căruia nu a ştiut să lupte.
Era pentru a treia oară în ultimele patru luni când fostul fotbalist a fost tratat la terapie intensivă cu hemoragii stomacale. De această dată, doctorii nu au mai putut face nimic pentru a salva viaţa „Doctorului" Socrates. Paradoxal, licenţa în medicină deţinută încă de pe vremea în care era jucător activ nu l-a ajutat deloc să înţeleagă efectele nocive ale alcoolului.
De ce Socrates?
Şocul septic care l-a doborât definitiv pe Socrates nu va putea şterge însă imaginea fotbalistului longilin, cu bărbiţă, consacrat la Campionatul Mondial din 1982 din Spania. Mijlocaş ofensiv extrem de tehnic, Socrates a fost atunci căpitanul şi coordonatorul de joc al uneia dintre cele mai frumoase naţionale din istoria Braziliei, comparabilă cu cea a lui Pelé şi recunoscută pe plan internaţional ca una dintre cele mai bune care n-au reuşit să se impună de-a lungul timpului la Cupa Mondială. Numele lui Socrates, similar cu al celebrului filosof antic, a atras mereu atenţia în lumea fotbalului.
„Tatăl meu m-a numit aşa. Ar fi vrut să-şi numească toţi copiii după filosofia greacă, dar nu ştia decât trei autori, Socrates, Sofocles şi Sostenes", a recunoscut la un moment dat fostul idol de pe Copacabana.
Rebel ca Fidel Castro
La fel ca gânditorul Socrates, fotbalistul Socrates a fost şi el un deschizător de drumuri. Atât în teren, prin celebrele pase cu călcâiul şi prin excepţionala v