Weekend-ul ce s-a încheiat a fost prilej de sărbătoare pentru minerii din Oltenia, care începând cu acest an au decis să o sărbătorească pe cea care-i ocrotesc atunci când coboară în subteran sau când muncesc în cariere, pe Sfânta Varvara. În Bazinul Minier Jilţ, la Mina Dragoteşti, minerii împreună cu sindicatele , administraţia au participat la o slujbă de prăznuire ţinută de un sobor de zece preoţi şi împreună au aprins o lumânare în amintirea celor 50 de ortaci trecuţi în nefiinţă. Ocrotitoarea minerilor a fost sărbătorită şi de către ortacii din Rovinari, Motru, iar în cartierul târgujian Vărsături, conducerea SNLO împreună cu liderul USMO, Marin Condescu, au pus piatra de temelie la biserica ce va purta numele Sfintei Varvara.
Dacă până în acest an, Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor a fost sărbătorită mai mult sau mai puţin de cei care dau ţării cărbune, din acest an sindicatele şi administraţia din Oltenia au decis ca Ziua Minerului să fie sărbătorită pe 4 Decembrie. Aşa se face că în toate Bazinele Miniere au fost organizate acţiuni prin care s-a adus un omagiu celei care îi ocroteşte pe mineri, atunci când se află în carieră sau când coboară în subteran.
Slujbe pentru minerii trecuţi în nefiinţă, la Dragoteşti
Cei aproximativ 200 de mineri ce zi de zi coboară în subteranul Minei Dragoteşti s-au adunat în sala de apel, unde alături de administraţie, sindicate, oficialităţi, au adus un omagiu Sfintei Varvara, ocrotitoarei lor. Slujba de prăznuire, ţinută de zece preoţi i-a readus în atenţia celor prezenţi, pe cei peste 50 de mineri care au trecut în nefiinţă. Aflaţi la ceas de sărbătoare, dar şi de tristeţe, minerii spun că-şi doresc să le fie bine în continuare. „Ne-am adunat aici să o sărbătorim pe ocrotitoarea noastră. Îi pomenim şi pe cei care nu mai sunt printre noi. Suntem îngrijoraţi pentru că perspective de viitor nu prea sunt”