În urmă cu două săptămâni a intrat în vigoare Legea privind interzicerea activităţii de cămătărie, infracţiune neluată în seamă până acum în România, deşi se practică mai mult decât vizibil.
Actul normativ prevede doar definiţiile sumare ale „cămătarului" şi „cămătăriei" şi sancţiunea pentru o astfel de infracţiune: de la şase luni la 5 ani de închisoare. Există şi o veste bună. Sumele de bani obţinute din cămătărie vor fi confiscate. Legea nu pomeneşte de pedepse pentru eventualele repercusiuni ale cămătăriei, având în vedere că în urma unor astfel de împrumuturi mulţi au rămas fără agoniseala de o viaţă sau chiar au recurs la gesturi extreme, preferând să-şi ia viaţa pentru a scăpa de teroarea la care erau supuşi de cămătari.
„Tainele" cămătăriei sunt arhicunoscute şi nu de puţine ori aderă la ea şi oameni ai legii. Cu toate acestea, cămătăria a fost până zilele trecute doar un cuvânt în DEX. Ziarul „Adevărul" prezintă câteva dintre cele mai cutremurătoare cazuri de cămătărie, care, în lipsa unei legi, au rămas nepedepsite.
Senseiul lui Nuţu, cămătar fără patrie
Senseiul lui Nuţu Cămătaru, Emilian Ştefan, zis Emil de la Viena, a fost trimis în judecată, în mai 2011, fiind acuzat de zeci de infracţiuni cu violenţă. El a renunţat la cetăţenia română, fiind în prezent apatrid. Procurorii DIICOT susţin că senseiul era liderul interlopilor din Mehedinţi şi se ocupa cu cămătăria. „Specialitatea" acestuia era sechestrarea „clienţilor", dezbrăcarea în pielea goală şi ameninţarea cu pistolul sau cu cuţitul. Într-unul dintre cazuri, interlopul şi-a lovit victima cu un ciocan în genunchi. Pentru a-şi masca afacerea, „Emil de la Viena" şi-a făcut o societate de pază şi protecţie, iar o parte dintre taxele de protecţie şi dobânzi erau facturate ca prestări servicii.
Credite lunare cu 300% dobândă
Constantin Enache, zis Costel Mafiotu', î