Practic, toate lucrurile, de la organismele unicelulare până la reţelele sociale, ar putea fi controlate. Şi asta pentru că tot Universul e o reţea. "Trăim într-o lume de reţele. Toţi! Oriunde privim! Ne alimentăm cu energie de la o reţea electrică şi de la una termică, vorbim printr-o reţea telefonică, ne informăm şi ne distrăm apelând la reţele radio,TV şi Web”, explică profesorul Andrei Dorobanţu- fizician cercetător, printre puţinii români care sunt familiari cu munca de cercetare a lui Albert-László Barabási.
Profesorul Dorobanţu l-a cunoscut pe tânărul Barabási pe vremea când acesta era un student la Universitatea Bucureşti, foarte pasionat de teoria haosului. Despre el, cea mai prestigioasă revistă de ştiinţă din SUA a titrat recent că este "omul care ar putea conduce lumea”. Fizicianul Albert-László Barabási s-a născut în România, iar descoperirile sale recente au revoluţionat teoria sistemelor. Experimentele sale arată că orice reţea, de la cele de socializare, cele 5 bilioane de websiteuri, lanţul trofic, afacerile şi comerţul, evoluţia aşezărilor urbane, comportamentul uman, metabolismul proteinelor intracelulare, toate pot fi descrise prin aceleaşi legi matematice. Orice reţea este organizată în noduri-elementele sistemului şi muchii sau linii- care reprezintă interacţiile dintre aceste elemente.
Totul a început în 1998, când Barabási a avut ideea de a apela la site-ul Web al Universităţii Notre Dame, unde era profesor şi a putut experimenta pe un număr de peste 300 000 de pagini web. Rezultatul său a fost surprinzător. "Exista până atunci o imagine "democratică” a reţelelor, adică deşi distribuţia link-urilor era aleatorie, majoritatea nodurilor aveau aproximativ acelaşi număr de link-uri. Barabási a descoperit că democraţia nu există!” , povesteşte fizicianul Andrei Dorobanţu.
Aşa cum, de exemplu, în societatea umană i