În urmă cu peste o lună, la finele lui octombrie, liderii europeni au reuşit să întocmească un plan pentru salvarea zonei euro, care implica în special găsirea resurselor financiare cu care s-ar putea sări în sprijinul ţărilor cu probleme din cauza datoriei suverane. Sursa: REUTERS
Grecia era atunci statul care punea cele mai multe probleme şi care trebuia salvat pentru a preveni extinderea acestor probleme la alte țări vulnerabile, în special Italia.
În ultimele săptămâni investitorii au penalizat însă dur Italia, nivelul randamentelor solicitate pentru bonduri crescând la maxime istorice, ceea ce indică liderilor europeni că este nevoie de măsuri suplimentare pentru ca planul de salvare al zonei euro să devină credibil în ochii investitorilor. Liderii europeni au anunţat organizarea unui nou summit crucial pentru soarta Europei, pe 9 decembrie.
Pregătiri pentru noul summit
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cere zonei euro să accepte un regim mai strict de disciplină bugetară.
Prima provocare pentru cancelarul german va fi însă mai întâi aceea de a rezolva divergenţele pe care le are cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cu care se va întâlni luni, scrie Wall Street Journal.
În prezent, Merkel rezistă presiunii exercitate de preşedintele francez care doreşte să oprească ieşirile de capital din bondurile guvernamentale ale ţărilor din zona euro prin acordarea unei mai mari puteri Băncii Centrale Europene pentru o intervenţie pe piaţa de eurobonduri.
În locul acestei soluţii, Merkel vrea măsuri care să se concentreze pe ceea ce se consideră a fi cauza crizei financiare din zona euro, şi anume pe crearea unei noi discipline fiscale, prin schimbarea tratatului european şi conferirea unor puteri sporite autorităţilor europene.
Ce le așteaptă pe statele zonei euro
@N_P