Engeneering Employers Federation (EEF, organizație care reunește liderii principalelor companii și organizații care activează în sectorul economic britanic), a redus estimările de creștere economică ale Marii Britanii. Producătorii industriali se așteaptă la o stagnare economică în acest sector, în primul trimestru al anului viitor.
Lee Hopley, economist șef, a declarat că EEF consideră că PIB-ul va crește cu doar 1% în 2012, față de 2% cât a fost prevăzut în septembrie, producția industrială crescând doar cu 0,9%, față de 2,2% prognozat anterior. Un sondaj în cadrul sectorului industrial publicat pe 2 decembrie a arătat că liderii acestui sector prevăd o producție industrială slabă și chiar o „contracție modestă” a comenzilor în primul trimestru, a declarat Hopley la o conferință de presă susținută vinerea trecută.
George Osborne, ministrul de finanțe al Marii Britanii, a declarat, săptămâna trecută, că creșterea economică va fi mai slabă în 2011 și 2012 față de prognozele anterioare, pe fondul crizei datoriilor suverane europene care zdruncină principala piață de export a Marii Britanii. Producția industrială globală a scăzut, luna trecută, pe măsură ce turbulențele economice întunecau perspectivele economiei globale.
Stagnare
Hopley a dezvăluit că producătorii industriali sunt împărțiți, în mod egal, față de perspectiva ca producția lor să crească sau să scadă în primul trimestru din 2012, fapt care indică stagnare. Cererile domestice și de export au scăzut, producătorii industriali prevăzând ca acest declin să continue și anul viitor, a adăugat acesta.
Decidenții Băncii Angliei (banca centrală a Marii Britanii) au crescut ținta pentru achiziții de active cu 75 de miliarde de lire (118 de miliarde de dolari), la 275 de miliarde de lire în octombrie, pe măsură ce previziunile economice se deteriorau. Unii oficiali ai băncii au măr