* Produsul Intern Brut ar trebui să găsească alte surse de creştere, cum ar fi industria sau exporturile, consideră Lucian Anghel
Anul viitor vom depinde foarte mult de modul în care vom absorbi fondurile europene, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), în contextul în care volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut, în primele zece luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4% (serie brută) şi, respectiv, 4,5% (serie ajustată).
Aceste scăderi au un efect important de contracţie asupra Produsului Intern Brut (BIP), ne-a spus domnul Anghel, care opinează că acest indicator "ar trebui să găsească alte surse de creştere, cum ar fi industria sau exporturile". Domnia sa consideră că această evoluţie a cifrei de afaceri, care se observă şi în PIB, era de aşteptat, scăderea consumului fiind şi un efect al creşterii TVA de anul trecut şi al implementării măsurilor de austeritate de către Guvern: "Nu mă aştept ca această situaţie să se îmbunătăţească, anul viitor faţă de 2011. Contextul internaţional ne va forţa să mergem pe acelaşi trend negativ ca şi până acum".
În intervalul ianuarie-octombrie 2011, scăderea vânzărilor în comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) - serie brută - s-a datorat, în principal, reducerii vânzărilor produselor farmaceutice şi medicale şi a produselor cosmetice şi de parfumerie, precum şi a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun din magazinele specializate, precizează INS.
În aceeaşi perioadă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) - serie ajustată -, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în principal, din cauza reducerii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun şi a come