Fondurile mutuale din Europa au înregistrat retrageri nete record de 82,8 mld. euro în trimestru al treilea, în contextul temerilor investitorilor privind un posibil default necontrolat al Greciei.
Maximul istoric a fost înregistrat în trimestrul al treilea 2008 când din fondurile europene au ieşit 92 mld. euro, investitorii pierzându-şi încrederea după falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers.
România, deşi una dintre cele mai mici pieţe de fonduri mutuale din Europa, a reuşit performanţa în trimestrul al treilea de a fi printre singurele trei ţări care au înregistrat intrări nete, în valoare de 56 milioane de euro, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).
În România, activele nete totale ale fondurilor mutuale erau de 1,871 miliarde euro la finele lunii septembrie.
Cele mai consistente intrări nete au fost raportate de fondurile din Marea Britanie, care au atras aproape 3 mld. euro de la investitori. Fonduri mutuale din regatul britanic au active nete de 602 miliarde de euro.
Pe locul al treilea se situează fondurile din Bulgaria, care au atras de la investitori 4 milioane de euro în trimestrul al treilea şi au ajuns astfel la active nete de 226 milioane de euro.
Fondurile bulgăreşti sunt cele mai mici din Europa după valoarea activelor nete, în condiţiile în care cele mai mari fonduri sunt înregistrate în Luxemburg cu active nete totale de 1.704 miliarde de euro.
Luxemburg, ţară cunoscută drept un Mecca al fondurilor de investiţii pentru condiţiile fiscale şi de reglementare extrem de prietenoase, a încheiat trimestrul al treilea cu cel mai ridicat nivel de retrageri nete.
Altfel spus, investitorii au retras o sumă netă de 40 de miliarde de euro din fondurile luxemburgheze. Aproape jumătate din retragerile de bani din fondurile europene au fost înregistrate de fo