Foto: Thinkstock Oficial, la sfârşitul săptămânii trecute, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a confirmat prezenţa gripei în ţara noastră. Două femei tinere, însărcinate, din judeţul Constanţa au fost diagnosticate cu gripă, ceea ce dovedeşte că virusurile gripale deja circulă pe teritoriul nostru. Nu-i nici o surpriză. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile decembrie, ianuarie, februarie, uneori chiar martie. De obicei, epidemiile de iarnă durează la nivelul continentului european aproape patru luni.
Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra primelor două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal, totuşi medicii specialişti ne avertizează că în spatele unui caz de gripă sunt cel puţin alte 10-15 cazuri neizolate. Pentru că aşa e gripa: contagioasă înainte de a se manifesta sub formă de simptome specifice. Faptul că primele două cazuri confirmate sunt femei însărcinate nu este deloc întâmplător. Deoarece în grupa persoanelor mai expuse la gripă şi complicaţiile ei sunt, alături de copii, vârstnici, bolnavi cronici, femei însărcinate. Soluţia: în special pentru aceste categorii de persoane, dar şi în general pentru toată populaţia, vaccinul antigripal reprezintă cea mai eficientă armă de luptă contra virusurilor gripale. Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău. Simptomele infecţei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii respiratorii, însă gripa este mai severă decât o simplă răceală.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", spune că putem să ne punem la adăpost de virusurile gripale dacă ne vaccinăm cel târziu până la sfârşitul acestei luni.