Sistemul de coplată în sănătate va intra în vigoare în maximum două luni. Potrivit noilor prevederi legale, dacă veţi avea ghinionul să vă îmbolnăviţi des, aţi putea cotiza la sănătate cu până la echivalentul unui salariu pe an.
Pregătiţi-vă să plătiţi mai mult pentru Sănătate de la anul. A fost introdusă coplata în sistemul asigurărilor de sănătate, prevederea fiind recent publicată în Monitorul Oficial. Această hotărâre, luată de Ministerul Sănătăţii la presiunile FMI şi ale Băncii Mondiale, pregăteşte intrarea asigurărilor private de sănătate. Oficialii presupun că doar aşa românii vor învăţa să plătească pe chitanţă pentru serviciile medicale primite. Cum va funcţiona mai exact această coplată, cât vom plăti pentru serviciile medicale şi cine va fi scutit de noua taxă?
Când va intra efectiv noua taxă în vigoare?
Publicarea legii în Monitorul Oficial a fost doar primul pas pentru introducerea coplăţii. Urmează elaborarea normelor de aplicare. Acestea trebuie să fie gata în 60 de zile. Aşadar, teoretic, fiecare cetăţean care ajunge la medic peste două luni va trebui să plătească în plus pentru serviciile medicale.
Cât vom plăti şi pentru ce servicii?
În forma în care este legea acum, se arată faptul că plata în plus pentru serviciile medicale (coplata) nu are voie să depăşească a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale. Asta înseamnă că nu veţi da mai mult de un salariu pe an la sănătate. „Dacă aveţi nevoie de servicii medicale, plătiţi, iar dacă nu, nu plătiţi, ci rămâneţi doar cu contribuţia obligatorie", explică medicul Vasile Cepoi, de la Direcţia de Sănătate din Iaşi. Potrivit informaţiilor furnizate de oficiali până acum, o vizită la medicul de familie nu va costa mai mult de 5 lei, una la specialist va fi 10 lei, analizele de sânge, 7 lei, o săptămână de internare în spital, aproximativ 100 de lei. Nu se va pl