Războiul care ar pune faţă în faţă Iranul şi Israelul s-ar putea încheia înainte de a începe. Arabia Saudită vrea să devenă putere nucleară.
Prinţul Turki al-Faysal, influent membru al familiei regale saudite, aliată cu SUA, nu a exclus luni posibilitatea ca ţara sa să se doteze cu armament nuclear, în contextul eforturilor pentru obţinerea armelor de distrugere în masă depuse de Israel şi Iran, informează AFP, preluată de Agerpres.
“Toate eforturile noastre şi ale lumii întregi nu au reuşit să convingă Israelul să renunţe la armele sale de distrugere în masă, la fel şi în cazul Iranului, şi ţine de datoria noastră faţă de propriul popor să examinăm toate opţiunile posibile, inclusiv achiziţionarea de armament” nuclear, a declarat, la Riad, prinţul Turki, care a condus serviciile secrete saudite.
“O catastrofă care l-ar lovi pe unul dintre noi s-ar abate asupra noastră, a tuturor”, a insistat oficialul saudit, referindu-se la efectele devastatoare ale unei posibile curse a înarmării nucleare în regiune.
Regatul saudit şi-a intensificat demersurile vizând dezvoltarea energiei nucleare, declarând că aceasta ar servi în scopuri strict paşnice. În luna iunie, coordonatorul organizaţiei saudite pentru dezvoltare nucleară civilă Abdel Ghani Malibari a anunţat că Riadul intenţionează să construiască în următorii 20 de ani 16 reactoare nucleare, cu un cost total estimat de 80 miliarde dolari.
Războiul care ar pune faţă în faţă Iranul şi Israelul s-ar putea încheia înainte de a începe. Arabia Saudită vrea să devenă putere nucleară.
Prinţul Turki al-Faysal, influent membru al familiei regale saudite, aliată cu SUA, nu a exclus luni posibilitatea ca ţara sa să se doteze cu armament nuclear, în contextul eforturilor pentru obţinerea armelor de distrugere în masă depuse de I