Partidul prim-ministrului Federaţiei Ruse a pierdut majoritatea parlamentară de două treimi, în urma alegerilor desfăşurate ieri. Sursa: REUTERS
Graţie victoriei categorice obţinute la scrutinul din 2007, Rusia Unită, formaţiunea condusă de premierul Vladimir Putin, controla Duma de Stat înaintea alegerilor de ieri, deţinând 315 dintre cele 450 de mandate în Camera inferiorară a Parlamentului de la Moscova.
Stilul autoritar al lui Putin, corupţia larg răspândită în rândul oficialilor ruşi şi adâncirea prăpastiei dintre săraci şi bogaţi au privat însă Rusia Unită de majoritatea de două treimi.
Potrivit unui sondaj realizat, luna trecută, de institutul independent Centrul Levada, formaţiunea premierului era creditată cu 53% din intenţiile de vot.
Chiar dacă sondajul nu a fost confirmat de rezultatele oficiale, Rusia Unită va rămâne cea mai puternică forţă din Duma de Stat, dar nu va putea amenda Constituţia fără sprijinul altor formaţiuni parlamentare.
Estimare: 48,5% din voturi
Aseară, sondajele efectuate la ieşirea de la urne arătau că Rusia Unită a câştigat alegerile, cu 48,5% din voturi. La scrutinul de ieri au participă şapte partide. Partidul Comunist, de opoziţie, rămâne pe locul al II-lea în forul legislativ, cu 19,8%.
Pe locul al III-lea s-a clasat Rusia Dreaptă (de centrustânga) -12,8%, urmată de Partidul Liberal-Democrat al ultranaţionalistului Vladimir Jiri novski (11,42%). Pentru ultima dată, pragul electoral a fost de 7%, urmând ca la viitoarele alegeri, din 2016, să fie coborât la 5% din totalul sufragiilor.
Un recul al democraţiei
Fraudele electorale masive, blocarea accesului la unele siteuri independente şi intimidarea observatorilor şi jurnaliştilor i-au făcut pe opozanţii regimului Putin să concluzioneze că legislativele de ieri indică un recul net al democraţiei în Rusia.
"Nu se poate vorbi de aleg