Începutul lui decembrie ne aduce sărbători creştine pe care ţăranii români le ţin cu deosebită evavlie.
Astăzi este prăznuit Cuviosul Sava cel sfinţit, în timp ce ieri sărbătoarea creştină a fost consacrată Sfintei Muceniţe Varvara.
Cuviosul Sava cel sfinţit a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. Era din Capadocia şi, încă din anii copilăriei, a îndrăgit vieţuirea călugărească, astfel încât a intrat de mic într-o mănăstire numită Flavian. "Era atât de înfrânat încă din copilărie că, văzând în grădină un măr şi dorind să-l mănânce, a zis: «Frumos era la vedere şi bun la mâncare fructul ce m-a omorât». A luat mărul cu mâinile, dar nu l-a mâncat, ci l-a călcat în picioare şi lege şi-a pus să nu mănânce măr niciodată", aflăm din volumul "Vieţile sfinţilor de peste tot anul".
Pe când avea 18 ani a mers la Marele Eftimie, care l-a trimis la Cuviosul Teoctist, în chinovie, unde a cunoscut vieţuirea dumnezeiască a fraţilor şi a mers pe urmele virtuţii celor pe care i-a cunoscut acolo. "Din pricina covârşitoarei lui înduhovniciri, Marele Eftimie îl numea copil cu suflet de bătrân. fii cu cât creştea în vârstă, cu atât sporea şi în virtute. De aceea a şi făcut multe minuni. Printre altele, prin rugăciunea lui, a făcut să izvorască apă în locuri fără de apă", se mai spune în Sinaxar.
Cuviosul Sava cel sfinţit a fost învăţătorul multor monahi. A fost de două ori sol la Constantinopol, la împăratul Anastasie şi la împăratul Iustinian, trimis de patriarhii Ierusalimului din acele vremuri. S-a mutat la Domnul la 94 de ani.
Ieri a fost prăznuită Sfânta Muceniţă Varvara, care a trăit la Heliopolis, pe vremea împăratului Maximian (284-305). Era fiica unui păgân – Dioscor –, care o ţinea sub pază într-un turn înalt, din pricina frumuseţii sale. Varvara avea mare credinţă în Hristos-Domnul, pe care nu şi-a ascuns-o faţă de tatăl