Guvernul de la Roma a adoptat măsuri de austeritate draconice. Miniştrii au lăcrimat de mila cetăţenilor, iar premierul a renunţat, în semn de solidaritate, la salariu.
Presat de partenerii europeni, Executivul de la Roma condus de premierul Mario Monti a adoptat duminică seara - în loc de luni cum era programat - printr-un decret, măsuri de austeritate fără precedent. Italia s-a angajat să economisească 24 de miliarde de euro până în 2014, şi să investească 10 miliarde de euro pentru relansarea creşterii economice, în special în domeniul industriei şi al pieţei muncii.
Printre măsurile adoptate de guvernul din Peninsulă, care au ca scop atingerea unui echilibru bugetar în 2013, se numără o taxă pe bunurile de lux, anularea unor facilităţi fiscale, o potenţială creştere a TVA cu 2%, concedieri în sectorul bugetar, intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale şi creşterea vârstei de pensionare pentru mulţi angajaţi şi a numărului anilor de cotizare, chiar din ianuarie 2012. La anunţul acestei măsuri, ministrul Afacerilor Sociale, Elsa Fornero, a izbucnit în lacrimi.Vizibil emoţionată, ea nu a fost capabilă să termine fraza în care vorbea despre „sacrificii" şi de „constrângerile financiare (internaţionale, n.red.) foarte severe". Presa de la Roma a comentat ironic că plânsul ministrului este simbolic pentru ceea ce îi aşteaptă pe italieni.
Premierul renunţă la salariu
Premierul Mario Monti a vorbit şi el despre ,,sacrificii necesare din partea tuturor cetăţenilor", dar şi despre măsuri pentru creşterea economică a Italiei care includ sprijinirea femeilor şi a tinerilor, precum şi dezvoltarea sudului mai sărac al ţării. „Am dat o importanţă deosebită egalităţii, a trebuit să împărţim sacrificiile, dar am avut grijă să le repartizăm în mod echitabil", a explicat el.
Iar primul sacrificiu l-a făcut chiar premierul, renunţând la salariul