Votul Parlamentului , petrecut joi 1 decembrie în şedinţa plenară, era ultima etapă pentru declanşarea acestui proiect. Propunerea aparţine Comisiei Europene, ea vizează statele aflate în asistentă financiară europeană iar statele membre UE şi-au dat deja acordul.
Şase ţări sunt vizate aici, România este una din ele, Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria şi Letonia i se alătură. UE va suporta până la 95% din costurile proiectelor de dezvoltare regională iar statele membre eligibile vor trebui să demonstreze că nu dispun de resursele necesare pentru partea de plata naţională a proiectelor.
În acest fel se speră ca absorbţia fondurilor UE să crească mai ales în România care stă foarte dificil la acest capitol.
La fel, acestea vor trebui să arate în ce scop folosesc derogarea şi să ofere informaţii cu privire la măsurile complementare pentru a concentra fondurile pentru competitivitate, creştere economică și crearea locurilor de muncă.
Cofinanţarea de 95% este bineînţeles limitată perioadei pentru care statul respectiv beneficiază de asistenţă UE. Măsura este valabilă , cu toate acestea, doar până la sfârşitul anului 2013.
A nu se înţelege însă că mai mulţi bani le sunt oferiţi per total acestor ţări ci că din fondurile deja aprobate şi nemodificate, până în 2013 inclusiv UE este dispusă să le dea o mâna de ajutor prin miscosarea cotei pe care ar fi plătit-o ele în absenţa măsurii.
O mare victorie în acest dosar îl reprezintă faptul că această cofinanţare se va aplica retroactiv din momentul în care fiecare din ţările vizate a contractat împrumutul pe lângă UE, dar nu pentru dezvoltare rurală. În cazul României, metoda se aplică din 2009.
Propunerea Comisiei Europene vizează şi alte domenii ca pescuitul şi politica de coeziune şi doar ele vor beneficia de o cofinanţare retroactivă. Detaliile se află mai departe în discu