PDL a renunţat la varianta reducerii la 388 de reprezentanţi în legislativ şi la uninominalul pur la Senat, după ce au constatat că au mai mult de pierdut decât de câştigat. Potrivit deputatului UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei electorale interne a coaliţiei, sistemul de vot propus şi sprijinit iniţial de PDL avantajează mai mult partidele cu peste 30% în optiunile populaţiei, situaţie în care democrat-liberalii nu se află în momentul de faţă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Conform unor surse din PDL, s-a renunţat la varianta propusă de UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce s-a constatat că o astfel de formulă ar ridica numărul senatorilor Uniunii de la 9 la 11, dintr-un total de 88 de reprezentanţi cât ar fi trebuit să aibă camera superioară în viziunea UDMR.
Deputatul Marton Arpad respinge acest scenariu. Potrivit acestuia, considerentele pentru care PDL a abandonat propunerea Uniunii a avut la bază considerentele legate de situaţia în care se află acest partid în sondaje care a făcut ca sistemul de vot uninominal pur să se întoarcă împotriva candidaţilor democrat-liberali.
"Pe comasare noi am tot căutat soluţii. Am ajuns aproape de o înţelegere de mai multe ori, dar de fiecare dată când am ajuns la bază, mai tot timpul ne-am împotmolit. Nu e adevărat că UDMR ar mai obţine încă două mandate peste cele ocupate în acest moment. Dacă s-ar fi mers pe variant propusă de noi la Senat am fi obţinut în jur de 7-8 mandate. În varianta propusă de PDL am obţine trei-patru maxim. Judeţe precum Harghita, Covasna, Sălaj, Satu Mare ar fi avut un singur senator ca reprezentare. Înafară de Harghita şi Covasna noi puteam câştiga cel mult un mandate la Mureş şi, eventual, la Bihor", a explicat pentru EVz, Marton Arpad motivele pentru care Uniunea nu a consimţit să dea curs propunerii PDL.
Cât priveşte Camera Deputaţilor, dacă propunere