6 decembrie este ziua în care creştinii din întreaga lume îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cunoscut ca patron spiritual în Olanda, Rusia, Grecia, Sicilia, în multe oraşe din Germania, Austria, Elveţia, Italia, Belgia şi în Lorraine (Franţa), Sfântului Nicolae îi sunt atribuite numeroase fapte bune şi mai bine de 21 de miracole. Dar cine este de fapt Moş Nicolae?
Legenda lui Moş Nicolae reprezintă una dintre cele mai populare şi mai frumoase sărbători de iarnă, însă el a existat în realitate, fiind cunoscut în lumea creştină ca Sfântul Nicolae.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut cândva la începutul mileniului, în sudul Turciei de astăzi, într-o familie de creştini bogaţi, însă părinţii săi au murit în timpul unei epidemii, când el era încă un copil. Nicolae şi-a dedicat de atunci întreaga avuţie ajutorării oamenilor săraci, bolnavi şi suferinzi, devenind cunoscut în toată lumea ca un adevărat pansament pentru sufletele celor în nevoie şi ca un protector al copiilor. În perioada Imperiului Roman, creştinii erau persecutaţi, aşa că Sfântul Nicolae a fost întemniţat din cauza credinţei lui, murind pe 6 decembrie 343. Ziua morţii lui a devenit ziua Sfântului Nicolae, moment în care sunt sărbătorite atât faptele lui de sfânt, cât şi poveştile ce au dus la naşterea legendei lui Moş Nicolae.
În nopţile marilor sărbători, sfinţii părinţi spun că, atunci când se deschide cerul pentru câteva clipe, credincioşii îl văd pe Sfântul Nicolae stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, al mireselor şi mai ales al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi din întreaga lume, pentru că lasă câte o surpriză copiilor şi nu numai.
Obiceiuri de Moş Nicolae
Există obiceiul, la sate,