Moneda britanică nu este, în prezent, prima opțiune valutară a investitorilor. După o săptămână care a văzut o creștere a încrederii pe piețele europene și americane, lira rămâne, în continuare, imună la prognozele negative privind creşterea economiei Marii Britanii.
Această situație ar putea, însă, să nu dureze. Lira sterlină a beneficiat de un statut, reticent acordat, de valută sigură, în ultimele luni. Cursul față de euro este de 86 de pence, față de 91 de pence în iunie, momentul în care criza datoriilor suverane din zona euro s-a accentuat, arată publicația financiară „Financial Times”.
Moneda relativ solidă a unei economii cert șubrede
Dar acest curs nu este rezultatul previziunilor economice pozitive asupra economiei Marii Britanii. Săptămâna trecută, George Osborne, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a anunțat că previziunea de creștere economică în 2012 va fi de doar 0,7%, față de prognoza anterioară de 2,5%.
Turbulențele financiare sunt evidente. Banca Angliei (banca centrală) insistă, în continuare, că inflația va scădea anul viitor pe fondul unei încetiniri a creșterii economice, fapt considerat de către mulți analiști drept o justificare pentru noi politici monetare neconvenționale – adică noi injecţii de lichiditate în pieţe. Sir Mervyn King, guvernatorul băncii centrale, a declarat joi că actuala criza din zona euro este „extraordinar de serioasă” și a îndemnat băncile britanice să-și sporească rezervele de capital.
Află mai multe despre evoluţia lirei sterline în vâltoarea crizei pe site-ul Forbes România