O nouă scurgere de apă radioactivă, care s-a deversat parțial în Oceanul Pacific, a fost detectată la centrala de la Fukushima, a anunțat astăzi operatorul centralei, Tepco. Apa contaminată conţine substanţe radioactive precum Cesiu 137 și Iod 131 într-o cantitate \"egală sau uşor superioară\" celei găsite în ocean, în apropierea centralei nucleare. Sursa: REUTERS
O echipă de tehnicieni a fost trimisă la locului pentru a depista cauza acestei scurgeri, care a avut loc în apropiere de un sistem de decontaminare a apelor uzate, a precizat Tepco.
O cantitate de 45 de tone de apă poluată a fost depistată în jurul unui condensator, iar pentru a evita ca infiltrarea apei poluate a fost ridicată o barieră din saci cu nisip, relatează ”Le Monde”.
Apa contaminată conţine substanţe radioactive precum Cesiu 137 si Iod 131, dar într-o cantitate "egală sau uşor superioară" celei găsite în ocean în apropierea centralei nucleare, au precizat responsabilii de la Tepco.
Alte substanțe periculoase, precum Stronţiu radioactiv, care poate cauza cancerul osos, ar putea fi prezente, de asemenea, în apa contaminată, dar această informaţie se poate confirma abia după două-trei săptămâni de teste.
În săptămânile care au urmat accidentului atomic din 11 martie, provocat de un seism urmat de valuri uriașe, Tepco a deversat 10.000 de tone de apă ușor radioactivă în Oceanul Pacific. Testele efectuate ulterior au dovedit că radioactivitatea nu a afectat ecosistemul.
Catrastofa nucleară de la Fukushima Daiichi, a doua ca gravitate după cea de la Cernobîl, din 1986, nu a produs victime umane. Mii de oameni au fost însă nevoiți să părăsească zonele afectate de emisiile puternic radioactive ale reactoarelor avariate.
.