Bancherii caută să îşi rotunjească veniturile din marjele de dobândă - ecartul dintre dobânzile percepute la credite şi cele plătite la depozite - în condiţiile în care presiunea creditelor neperformante asupra bilanţurilor rămâne ridicată.
Creditele în lei pentru populaţie şi firme s-au scumpit în octombrie pentru a treia lună consecutiv, iar dobânzile medii au ajuns la 12,8% şi respectiv 10,1% pe an, în timp ce bonficaţiile la depozite au rămas practic neschimbate, arată datele BNR.
Bancherii încearcă să obţină venituri mai mari din dobânzi pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanele şi pentru a-şi diminua pierderile, astfel că marja de câştig pe segmentul populaţiei a urcat cu mai mult de un punct procentual din luna iunie încoace şi a ajuns la 6,3 puncte procentuale.
La companii, marja de câştig la lei a urcat cu mai mult de 0,6 puncte procentuale în acelaşi interval de timp, până la 4,5 puncte procentuale.
"Băncile au crescut marjele de dobândă pentru că au pierderi şi cheltuieli mari cu provizioanele de risc şi caută o soluţie pentru a-şi majora veniturile. S-ar putea însă ca această soluţie să nu fie de durată pentru că în ultima vreme au început să crească şi dobânzile la depozite, iar marjele s-ar putea să se îngusteze", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Creşterea dobânzilor la credite se datorează exclusiv marjelor mai mari aplicate de bănci peste costurile proprii de finanţare, în contextul în care indicatorul Robor (dobânda medie la care se împrumută între ele cele mai mari bănci locale) nu a înregistrat fluctuaţii majore în luna octombrie.
Cu toate că dobânzile la depozitele au rămas constante până în luna octombrie, situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni, când bancherii au reluat lupta pentru atragerea de resurse de la clienţi. Unele bănci au început să plătească dobânzi de aproape 8% pe an la dep