Moş Nicolae este aşteptat în satele din Ardeal cu ghetuţe le geam, dar şi cu crenguţe de măr sau cireş puse în pahare cu apă. Dacă acestea înfloresc, anul nou va fi unul bun.
În satele din Transilvania, copiii nu îşi pun, în seara de 5 decembrie, doar ghetele la geam, în aşteptarea darurilor. Potrivit tradiţiei, în aceeaşi seară se taie crenguţe de măr sau cireş din pomii din livadă, care sunt puse în pahare cu apă şi lăsate la căldură, să înflorească. „Se taie câte o crenguţă pentru fiecare membru al familiei. De la mic la mare, fiecare îşi aşează crenguţa, în seara de 5 decembrie, în câte un pahar cu apă şi se lasă la căldură, să înflorească", explică etnologul Janeta Ciocan. Dacă crenguţa va înflori până în Ajunul Crăciunului, celui care a pus-o în apă îi va merge bine tot anul viitor. „Dacă însă crenguţa are flori puţine, anul următor va fi plin de greutăţi", mai spune etnologul. Din crenguţele înflorite, copiii vor face, în seara de 31 decembrie, sorcova cu care vor merge din casă în casă, la urat.
„Crenguţele nu mint"
Obiceiul se mai păstrează în unele gospodării din satele din Cluj. Veronica Caloş (65 de ani), din Boian, spune că în fiecare seară de 5 decembrie taie crenguţe pentru toţi membrii familiei. „Am patru copii şi şapte nepoţi. Toţi din familie care sunt la noi în seara de 5 decembrie primesc câte o crenguţă, pe care o pun în apă", explică femeia. Veronica Caloş crede în acest obicei şi spune că „crenguţele nu mint". „Nu ne ocoleşte norocul. De cele mai multe ori, crengile înfloresc bogat. Dar au fost dăţi când au fost mai sărace în flori, iar atunci şi anul care a urmat a fost mai sărac", explică bătrâna. Paul (12 ani) şi Lăcrămioara (18 ani) sunt cei doi nepoţi ai Veronicăi Caloş care locuiesc în Boian şi care aşteaptă cu nerăbdare momentul în care vor pune crengile în apă. „Ne-am pus şi ghetele în geam. Moşul ne aduce du