Acordul dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, reprezintă o victorie a liderului german, care a obţinut "cam tot ce a vrut", potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT), scrie Mediafax.
Astfel, Merkel a reuşit să-şi impună punctul de vedere pentru modificarea Tratatului UE şi pentru includerea de sancţiuni automate în cazul statelor care nu respectă limita de deficit bugetar de 3%. Totodată, Curtea Europeană de Justiţie va putea decide dacă limitarea îndatorării este suficient prevăzută în legislaţia naţională.
Cei doi lideri au stabilit că emiterea de obligaţiuni comune ale zonei euro nu reprezintă o soluţie la criză. Germania a fost cel mai înverşunat oponent la ideea obligaţiunilor comune, pentru a-şi proteja costurile de împrumut foarte reduse.
Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi publicaţia The Guardian, tot din Marea Britanie, care consideră că Sarkozy a reuşit totuşi să obţină ceva. Astfel, sancţiunile automate pentru cei care încalcă limita de deficit bugetar vor putea fi blocate de o majoritate calificată de 85%, în timp ce Merkel susţinea ca acestea să fie complet automate.
Cancelarul a renunţat parţial şi la propunerea ca încălcările regulilor fiscale să fie judecate de Curtea Europeană de Justiţie. În urma unui compromis între cei doi, guvernele din zona euro vor trebui să introducă în constituţii o "regulă de aur", care să împiedice ţările să înregistreze deficite bugetare, potrivit FT.
"Sarkozy o imită bine pe Merkel. Obligaţiunile comune nu sunt o soluţie şi nu va mai comenta acţiunile Băncii Centrale Europene. Este aproape o reproducere exactă a ceea ce a prezentat Merkel în Parlamentul german vineri. Unii ar numi această situaţie coordonare. Alţii ar putea vedea supunerea francezilor faţă de cei care iau deciziile", scrie The Guardian.
Acum vine partea dificil