Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru cuplarea alegerilor, pentru a închide subiectul până la Crăciun. Liderii Coaliţiei s-au contrazis în privinţa conţinutului legii.
Coaliţia a decis să îşi angajeze răspunderea pentru comasarea alegerilor parlamentare şi locale. Puterea încearcă să introducă noua reglementare, ocolind Parlamentul, până la Crăciun. Conţinutul proiectul rămâne însă o nebuloasă. Dacă unii lideri ai Coaliţiei susţin că se va merge pe varianta Ministerului Administraţiei şi Internelor, care prevede, printre altele, creşterea numărului de parlamentari, alţi lideri susţin că vor redacta un nou proiect.
„Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ÎCCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare", a anunţat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. La finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar „cosmetizat".
Liderul UDMR a adăugat că numărul parlamentarilor va fi acelaşi. El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament, inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.
Coaliţia a acceptat luni ca Executivul să-şi asume răspunderea pe legea comasării alegerilor, a afirmat şi liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian. El a adăugat că nu s-a stabilit încă o dată pentru asumare, ci un termen-limită, până 22 decembrie.
Controversele Coaliţiei
Democrat-liberalii au evitat să confirme, oficial, varianta angajării răspunderii, lansând pe piaţă declaraţii diferite de ale celorlalţi lideri ai Coaliţiei, pentru a lăsa impresia că lucrurile nu sunt „bătute în cuie". „Până la