Nicolas Sarkozy, președintele Franței, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, se vor întâlni, astăzi, la Paris pentru a ajunge la un compromis cu privire la centralizarea controlului bugetar al zonei euro pentru a stăvili criza datoriilor suverane, criză care pune în pericol însăși existența uniunii monetare.
După ce fiecare și-a prezentat planurile proprii de reformă a tratatelor europene în vederea unei mai mari integrări fiscale, săptămâna trecută, cei doi lideri trebuie să-și negocieze punctele divergente pentru a defini o propunere comună, propunere care va fi prezentată liderilor UE, joi, cu o zi înaintea summitului considerat crucial pentru supraviețuirea monedei unice, arată CNBC.
Disciplină bugetară coercitivă
Cei doi lideri, cunoscuți și sub numele comun de „Merkozy”, datorită eforturilor bilaterale pentru a recâștiga încrederea piețelor în uniunea monetară, intenționează să cadă de acord asupra unor propuneri pentru asigurarea unei discipline bugetare coercitive în cadrul zonei euro, probabil prin modificarea tratatelor UE. Aceste modificări vor fi dezbătute de către toți cei 27 de lideri ai membrilor Uniunii la summitul de vineri.
Guvernul Germaniei, săturat de finanțarea costisitoare a fondurilor de urgență, dorește ca statele UE să renunțe la controlul asupra bugetelor naționale în favoarea unei autorități europene care va avea putere de veto, în cadrul unui sistem fiscal european mai federal. Pe de altă parte, Franța dorește ca guvernele să-și păstreze controlul impunerii de sancțiuni asupra statelor care nu respectă aceste reguli. Nicolas Sarkozy, care va candida pentru un nou mandat prezidențial peste cinci luni, se află sub intensă presiune politică din partea rivalilor politici. Aceștia îl acuză că este gata să știrbească suveranitatea Franței în favoarea oficialilor UE, care nu sunt aleși de către cetățenii statelor m