Următoarele zile ar fi decisive pentru supravieţuirea monedei euro, susţin analiştii şi chiar unii lideri ai UE, iar cele mai mari aşteptări sunt puse pe seama summitului european care începe joi, la Bruxelles.
În cazul în care summit-ul va fi un eşec, a avertizat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, „lumea nu va aştepta pentru Europa". Şi a continuat. „Ce va rămâne din Europa, în cazul în care dispare moneda euro?" A venit şi cu răspunsul: „Nimic!".
Cancelarul german Angela Merkel a mai tăiat din dramatism, dar şi din aşteptări: soluţiile la problemele din zona euro au nevoie de ani întregi. Declaraţiile sale, citate de presa internaţională, au venit săptămâna trecută, când un alt avertisment - şoc a mutat privirile pieţelor financiare şi ale investitorilor spre Bruxelles. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a spus că „următoarele zece zile sunt decisive pentru euro".
Prima problemă: uniunea fiscală
Primul răspuns aşteptat de la summitul care începe joi la Bruxelles - cu o cină a liderilor UE - este un acord pentru o integrare fiscală mai strânsă a celor 17 state membre care utilizează moneda unică - în special în materie bugetară. Măsura, cerută cu apăsare şi insistenţă de Berlin, susţinută de Bruxelles, nu este deloc pe placul Parisului şi ar trebui să includă norme clare pentru toate guvernele şi sancţiuni pentru cei care nu le respectă.
Deja există un pachet legislativ -pachetul privind guvernanţa economică - ce va intra în vigoare peste şapte zile şi care impune mai multe reguli la nivel macroeconomic pentru bugetele naţionale din toate statele UE şi sancţiuni automate doar pentru zona euro. Nu este suficient.
A doua problemă: Cum să punem în aplicare
Uniunea fiscală presupune şi modificări de tratat. Mai puţine sau mai consistente, acestea vor însemna însă timp, iar pieţele nu mai aşteaptă. Preşedintele Con