Aplicarea măsurilor propuse de USL pentru bugetul pe 2012 ar conduce la reduceri de pensii şi închiderea unor spitale şi primării sau la nerespectarea legislaţiei europene privind deficitul bugetar excesiv, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
Acesta a precizat că propunerile USL pentru bugetul pe 2012 au un impact asupra deficitului bugetar de 3,8% din PIB. Oficialul MFP a arătat că propunerea de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS ar diminua veniturile bugetare cu 6,1 miliarde lei. ‘Bugetul asigurărilor sociale nu se finanţează în totalitate din CAS şi trebuie un transfer de la bugetul de stat de 13,1 miliarde lei’, a spus Ialomiţianu care a adăugat că reducerea CAS ar influenţa deficitul bugetar cu 1,1% din PIB, iar transferul de la bugetul de stat ar trebui să crească la peste 19 miliarde lei, transmite Agerpres.
Pentru încadrarea într-un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, propunerea USL ar însemna ca pensiile pe 2012 să scadă cu 13%, a spus ministrul Finanţelor. De asemenea, reducerea TVA cu un punct procentual şi scăderea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole ar avea un impact asupra bugetului de 11,7 miliarde lei şi ar creşte deficitul cu 2,01% din PIB. ‘Dacă USL nu doreşte respectarea legislaţiei europene, atunci reducerea TVA ar pune în pericol o serie de cheltuieli la nivel local, care sunt finanţate din TVA prin sume defalcate – salariile profesorilor şi sistemul de asistenţă socială. Înseamnă că USL doreşte reducerea salariilor profesorilor şi a cheltuielilor cu funcţionarea şcolilor. Ar însemna să închidem primării, şcoli şi să nu plătim salariile profesorilor’, a avertizat Iolomiţianu. ‘Bugetul pe 2012 cuprinde date realiste, ţinând cont de ceea ce poate oferi economia românească şi ce se întâmplă în ţările din zona euro’, a declarat oficialul MFP.
Aplicarea măsurilor propuse de USL pe