La cererea României, Uniunea Europeană a acceptat să crească rata de cofinanţare pentru proiectele finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Sursa: CODRIN PRISECARU
Parlamentul European a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, mărirea cofinanţării UE pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE), care se implementează în mai multe state membre, inclusiv România.
Creşterea ratei de cofinanţare a fost propusă de Comisia Europeană la solicitarea României. În cadrul unei reuniuni a Consiliului European, preşedintele Traian Băsescu a solicitat creşterea ratei de cofinanţare astfel încât să se vină în ajutorul beneficiarilor şi în sprijinul dezvoltării regiunilor mai sărace şi predispuse să fie afectate în continuare de criza economică şi financiară.
Noul regulament adoptat prevede creşterea temporară cu 10 puncte procentuale a contribuţiei europene în proiectele comunitare. Astfel, dacă până acum cofinanţarea României pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmând să fie acoperiţi de către Uniunea Europeană.
Formalităţile pentru ca România să primească banii în avans vor fi făcute de Ministerul Afacerilor Europene. Leonard Orban, şeful acestei instituţii, a explicat pentru EVZ care vor fi efectele deciziei recente a Parlamentului European şi ce etape avem de parcurs.
EVZ: Care ar fi principalele efecte ale acestei decizii asupra proiectelor româneşti?
Leonard Orban: În primul rând va creşte rata de absorbţie a fondurilor europene alocate prin intermediul instrumentelor structurale. Însă, va trebui să pregătim intrarea în vigoare a acestei măsuri.
Din această săptămână vom avea întâlniri informale cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a pregăti cererea de solicitare