Incertitudinile legate de evolutia economiei europene au condus la amanarea unor decizii de recrutarea din partea companiilor in cea de-a doua jumatate a anului. Din aceasta cauza, volumul de proiecte de recrutare s-a situat la nivelul anului trecut, in aceeasi perioada, potrivit unui studiu Trenkwalder.
„Trimestrul al treilea a avut o dinamica mai redusa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut din cauza atmosferei de incertitudine create de conturarea tot mai evidenta a crizei pan-europene, ceea ce s-a tradus prin amanarea deciziilor de demarare a proiectelor de recrutare mai mult decat in trecut. Activitatea a revenit la normal la inceputul toamnei, cand extinderea organigramelor, desi necesara si dorita de multe companii, s-a facut strict dupa criterii de absoluta necesitate”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al companiei de resurse umane si recrutare Trenkwalder.
Singurul domeniu in care criza nu s-a facut remarcata este cel IT.
Pe de alta parte, domeniile care au inregistrat o revenire sunt cele financiar-bancar si retail, pe fondul necesitatii de a intari echipele de vanzari. Ca atare, cele doua domenii mentionate au furnizat si cele mai bine platite oferte pentru posturi de coordonare a vanzarilor.
Piata locurilor de munca functioneaza pe principiul cererii si ofertei, ceea ce inseamna ca angajatorii vor dori mereu acelasi lucru – performanta si rezultate, cu costuri cat mai reduse posibil.
„Acest posibil insa sufera modificari in permanenta. Comparativ cu anii de boom economic, bugetele salariale nu mai pot suferi acum modificari semnificative, astfel incat sunt cazuri in care angajatorii ajung sa faca rabat de la anumite cerinte nu neaparat esentiale, dar care alta data faceau diferenta intre un candidat bun si unul exceptional”, a precizat Bogdan Florea.
In opinia sa, "2012 va fi un an fo