Autorităţile judeţului subliniază diferenţa între uciderile necontrolate ale animalelorşi cele care au rolul de optimizare a speciilor.
Autorităţile tulcene susţin că interzicerea vânătorii trebuie decisă de cercetători, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Grigore Baboianu, atrăgând însă atenţia că vânătoarea pentru igienizarea faunei nu trebuie confundată cu aşa-numitele „carnagii" vânătoreşti. După ce a fost criticat de societatea civilă din cauză că a aprobat tacit reluarea vânătorii în Delta Dunării, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, a explicat vineri că amendamentele aduse Legii 127 din 2011, care permit reluarea vânătorii în Rezervaţie, ar fi trebuit criticate vehement de autorităţile de mediu, în opinia sa problema urmând să fie lămurită prin viitoarele acte normative.
„Că am aprobat în mod tacit vânătoarea în Deltă este departe de adevăr. Cred că lucrurile se vor lămuri prin emiterea unor norme care vor fi date de Administraţia RBDD, pentru că această instituţie administrează tot ce mişcă şi zboară în Deltă. Administraţia îşi va mări capacitatea de control şi coordonare şi s-ar putea să nu mai asistăm la carnagiile care îngrijorează societatea civilă. Problema constă şi în lipsa unei evaluări a speciilor din Deltă, pentru că primim sesizări că sunt distruse culturi de numărul mare de mistreţi sau alte animale sălbatice. Probabil că interdicţia vânătorii ar trebuie să fie totală în Rezervaţie, în condiţiile în care este inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO", a menţionat preşedintele CJ Tulcea, Victor Tarhon.
La rândul său, guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, a precizat că orice decizie privind vânătoarea în Deltă va trece prin filtrul Consiliului ştiinţific al Administraţiei. „Optimizarea populaţiei faunei este o măsură ecologică de gestionare a ariilor protejate şi nu numai. Când se const