Comisia Europeană a oferit 900 de milioane de euro pentru realizarea unui calculator care să funcţioneze ca o inteligenţă artificială capabilă să anticipeze crize financiare sau epidemii.
Cercetătorii europeni pregătesc un proiect gigant care ar putea analiza şi face predicţii legate de crizele financiare şi epidemiile care pot apărea în anii viitori. Numit „Living Earth Simulator Project" - Proiectul de simulare a vieţii pe Pământ -, supercomputerul ar putea „simula orice de pe planetă, folosind orice informaţie, de la mesaje pe Twitter până la statistici guvernamentale, oferind hărţi asupra tendinţelor sociale, anticipând viitoare crize", după cum spun cei care au venit cu ideea.
Sistemul se bazează pe un termen din fizică: „Accelerator de înţelepciune". Astfel, acesta va reuni diverse ştiinţe pentru a produce datele în acelaşi fel în care un accelerator de particule adună atomii. Ideal ar fi ca ecosistemele economice să poată fi analizate exact pentru a descoperi un model viabil. Unul dintre oamenii de ştiinţă din spatele proiectului este profesorul german Dirk Helbing, de la Institutul Federal pentru Tehnologie din Elveţia. Acesta a precizat că ideea poate fi considerată „sistemul nervos al planetei", în timp ce academicienii îl consideră o alternativă la modelele economice actuale, care sunt „expirate", după cum relatează presa britanică.
Finanţare din partea comisiei europene
Printre susţinătorii ideii se află şi Comisia Europeană, care a oferit o finanţare de 900 de milioane de euro pentru proiectul care are termen de finalizare anul 2022. În plus, 30 de centre de studii asupra calculatoarelor şi-au oferit suportul pentru a realiza maşinăria complexă. În următorii ani, consorţiul FutureICT, care a lansat ideea, va fi ajutat şi de specialiştii de la universităţile britanice Oxford, Cambridge sau Edinburgh.
Cu ajutorul computerului,