Istoricul Jovan Deretic este de părere că rădăcinile domnitorului Vlad Ţepeş sunt sârbeşti şi că nu este nicio îndoială privind originile Contelui Dracula. Sursa: Oana Ţepeş Greuruş
"Dracula a fost 100% sârb! Dar nu numai el. Mulţi dintre românii de astăzi au origini sârbe. Mulţi nu ştiu că, până în secolul XIX, au vorbit limba noastră şi foloseau alfabetul nostru la scris. Mă refer la valahi, adică agricultori, pentru că populaţia din Transilvania este majoritar implicată în agricultură. De altfel, la mormântul lui Vlad Ţepeş se află inscripţia "Aici zace Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu", scrisă în cea mai pură limbă sârbă", susţine istoricul Jovan Deretic în publicaţia Kurir.
În articolul intitulat "Contele Dracula a fost sârb", se citează câteva pasaje din celebrul roman al lui Bram Stoker, "Dracula", în care se vorbeşte despre originile sârbeşti ale lui Ţepeş.
"O mare ruşine s-a abătut asupra poporului meu din Kosovo în 1389, atunci când steagurile de valahi şi unguri au fost învinse de turci (...)".
Jurnaliştii de la Kurir, citaţi de ştirileprotv.ro, se întreabă "de ce contele român Dracula a spus că turcii i-au cucerit poporul, când se ştie faptul că turcii s-au luptat cu sârbii în Kosovo? Asta înseamnă că nobilul medieval român, care a servit ca sursă de inspiraţie pentru personajul literar Dracula, a fost de fapt sârb".
Nici nu este de mirare că sârbii vor să-l revendice pe Vlad Ţepeş. Datorită legendei contelui Dracula, mare parte dintre turiştii străini care aleg să vină în Transilvania sunt motivaţi de acest personaj. Publicaţia americană Beachside Resident scria, recent, că "interesul pentru Dracula reprezintă un procent mare din vizitele în Transilvania şi întreaga Românie a ajuns să depindă de veniturile pe care le aduce turismul vampirului".
De la sârbi la britanici, toţi vor să demonstr