Ţările vecine au devenit locul ideal pentru cumpărăturile locuitorilor din vestul ţării. Pentru că au preţuri mai mici, drumuri mai bune şi o gamă de produse mult mai variate, ţările vecine reprezintă o tentaţie din ce în ce mai mare pentru locuitorii din vestul ţării în ceea ce priveşte cumpărăturile.
Dacă în unele oraşe centrele comerciale sunt o adevărată afacere, unii timişoreni aleg să îşi petreacă şi vacanţa de iarnă în străinătate. Mii de români din judeţele învecinate frontierei cu Serbia şi Ungaria şi-au făcut deja un obicei din a merge peste graniţă pentru a face cumpărăturile de sărbători.
Astfel, românii măresc profitul comercianţilor unguri şi sârbi. Pentru că anul acesta forintul şi-a pierdut din putere, deşi maghiarii au umflat TVA-ul mai mult ca niciodată, românii din vestul ţării trec graniţa cu încredere pentru a-şi umple portbagajele maşinilor cu bunătăţi pentru masa de Sărbători, dar şi decoraţiuni specifice.
REPORTAJ De ce ne facem cumpărăturile de Sărbători în Ungaria. Află preţurile pentru masa de Crăciun GALERIE FOTO
Cumpărăturile, o tradiţie
Preţurile mai mici nu sunt singurul motiv pentru care mulţi timişoreni, arădeni şi cărăşeni aleg să-şi facă mare parte din cumpărături în Ungaria sau Serbia. Ofertele la reducere sunt mult mai variate, gama de produse oferite este mult mai mare şi condiţiile sunt mai civilizate. Din experienţa anilor trecuţi, în perioada următoare angajaţii de la punctul de trecere a frontierei Naidăş, cu Serbia, se aşteaptă la o creştere a numărului de persoane care vor lua cu asalt ţara vecină. De ani buni, mai ales cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, cărăşenii care locuiesc în apropierea graniţei cu Serbia, dar nu numai, traversează graniţa ca să îşi cumpere produsele necesare. Este un obicei încetăţenit de mulţi ani, iar zilele de târg de la Biserica Albă au devenit foa