Oamenii de ştiinţă vor folosi ovule de elefant pentru a clona un animal dispărut în urmă cu 10.000 de ani. Cercetătorii sunt convinşi că pot clona un mamut lânos, după ce au descoperit ADN intact în măduva unui os perfect conservat în pământul îngheţat al Siberiei.
Proiectul este condus de o echipă formată din savanţi de la Muzeul Mamuţilor din Iacuţia, o republică siberiană componentă a Federaţiei Ruse, şi din specialişti japonezi de la Universitatea Kinki. Aceştia estimează că mamutul va fi readus la viaţă în cel mult cinci ani. Clonarea va fi posibilă prin înlocuirea ADN-ului unui ovul de elefant cu materialul genetic extras din măduva osoasă a mamutului. Embrionul realizat în eprubetă va fi apoi implantat în uterul unei femele-elefant, care este o specie înrudită cu mamutul. „Pregătirile s-au încheiat, iar operaţiunea propriu-zisă e programată să înceapă în curând", a declarat presei nipone Akira Iritani, şeful echipei de cercetători.
Încălzirea globală, factor determinant
Echipa condusă de Akira Iritani se va baza pe studiile predecesorului său, Teruhiko Wakayama, de la Centrul de Biologie a Dezvoltării din Yokohama, care a reuşit să obţină clone vii de la şoareci congelaţi timp de 16 ani. Cercetătorul speră, astfel, să poată extrage nucleul dintr-o celulă moartă, fără a o deteriora.
Oamenii de ştiinţă încarcă încă din anul 1990 să cloneze mamuţi, însă acest lucru a fost imposibil până în momentul de faţă din cauză că nu au fost găsite urme de ADN intact. De data aceasta, însă, datorită încălzirii globale şi a topirii gheţii de pe suprafaţa solului din Siberia, paleontologii au descoperit mai multe oase de mamuţi perfect conservate.
Colosul preistoric românesc
Oase de mamut lânos au fost descoperite şi în România, la începutul anului trecut, la Gura Humorului. O familie de localnici a observat un os mare pe malul râului Moldov