Inspectorii APIA Satu Mare au depistat în județ 500 de hectare de terenuri agricole nelucrate, în doar două zile de la demararea acțiunii de depistare a fermierilor care încasează ilegal subvenții europene.
În perioada 2007 – 2010, controalele efectuate eșantionar au scos la iveală peste 2000 de documente de plăți necuvenite, prin intermediul cărora fermierii au obținut subvenții de zeci de mii de euro. Acțiunea, demarată la nivel național, este apreciată de Viorel Pintea, directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Satu Mare drept „cea mai importantă din ultimii 20 de ani”. „Ideea este să se facă curățenie în sistemul agricol. Sunt fermieri care lucrează și fermieri care nu. Nu ne putem juca cu banii europeni. S-au dat subvenții pentru terenuri nelucrate, vrem să punem punct acestui capitol” a afirmat Pintea. Directorul APIA a catalogat demersul drept un veritabil recensământ agricol. „Fără o astfel de acțiune, întrucât s-au dat bani pe terenuri nelucrate, nu se pot comasa terenurile și nu se pot crea exploatații agricole viabile. Suntem singura țară din UE în care vezi enormitatea de terenuri nelucrate” apreciază Pintea. Controalele se vor finaliza în primăvară.
Specialiștii APIA apreciază că vor depista nereguli la cel puțin 5% din totalul terenurilor pentru care s-au solicitat subvenții. „După controalele de teren, vom găsi trei situații. Terenuri nelurate, deținute de fermieri care n-au cerut subvenții, fermieri care au cerut subventii pe alte terenuri și nu le-au declarat pe cele nelucrate, fapt ilegal, și fermieri care au solicitat subvenții penntru terenuri nelucrate. S-ar putea să avem multe surprize neplăcute” a afirmat Voiorel Corb, șeful serviciului control al APIA Satu Mare.
În 2010, verificările eșantionare efectuate de APIA la nivel național au scos la iveaală 350.000 de hectare de teren agricol nelucrat, pe