Economia mondială va începe anul 2012 slăbită de criză și sub amenințarea unei noi recesiuni economice provocată de criza europeană a datoriilor suverane. Analiștii Goldman-Sachs (GS) au identificat șapte ameninţări majore la adresa procesului de redresare economică, pentru anul viitor.
I. Criza europeană a datoriilor suverane
Criza europeană pune în pericol viitorul economic global
Efectele crizei datoriei suverane, resimțită și pe celălalt mal al Atlanticului, au zdruncinat serios încrederea investitorilor în piețele europene. Ritmul lent de soluționare al crizei și posibilitatea colapsului monedei euro va frâna, în continuare, procesul de redresare al piețelor. Dacă liderii europeni se vor dovedi incapabili să ajungă la un acord asupra unui model de integrare fiscală sau să asigure supraviețuirea țărilor amenințate de intrarea în incapacitate de plată (Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda), procesul de deteriorare a mediului economic se va accentua semnificativ, după cum susţine David Kostin, economist la Goldman Sachs, citat de publicaţia Business Insider.
II. Alegerile prezidențiale din Statele Unite
Dacă alegerile, în sine, nu vor afecta piața, campania electorală o va cam zdruncina
Economiștii Goldman-Sachs consideră că alegerile prezidențiale nu vor avea un impact profund asupra piețelor. Cu toate acestea, nesiguranța de la începutul lui 2012 îi va neliniști pe investitori, mai ales că dezbaterile și planurile electorale cu privire la reformarea domeniilor cheie precum cheltuielile federale, asigurările de sănătate, sistemul fiscal, precum și reforma financiară, vor fi aduse în discuție. Deja, investitorii au trebuit să înghită pe nemestecate anumite propuneri relativ ridicole de modificare radicală a sistemului fiscal american.
III. Reducerea ratingului suveran al Statelor Unite