Surse oficiale afirmă că Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia a fost luată în şedinţa de luni a coaliţiei.
Vineri, Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012. Proiectul presupune o reducere a cheltuielilor de personal pentru alegeri cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru investiţii.
"Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se desfăşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică) cu cele parlamentare", explică MAI.
Conform informaţiilor furnizate de MAI, în anul 2008 costul total al organizării alegerilor locale şi parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%.
Comasarea alegerilor a fost decisă, recent, de partidele din Coaliţia de guvernare. Propunerea venit de PDL, partid care are interesul să să-şi mobilize aleşii locali.
În ceea ce priveşte legea privind promovarea magistraţilor, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege de modificare a Legii 303/2004 şi a Legii 304/2004 prin care se operează schimbări în procedura de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă