Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au ajuns la un numitor comun: vor schimbarea tratatelor europene pentru disciplinarea bugetelor, însemnând reducerea datoriilor care au dus la declanşarea crizei actuale din zona euro.
Liderul francez a adăugat după întâlnirea avută, ieri, cu Merkel, la Paris, că tandemul franco-german este dispus să accepte schimbarea tratatului UE chiar şi numai pentru cele 17 ţări din zona euro.
Precizarea a făcut referire la Marea Britanie care se opune acestor modificări. ,,Preferinţa noastră este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus. Suntem însă pregătiţi să mergem înainte cu un tratat pentru 17 ţări, la care ceilalţi să poată să se alăture", a afirmat Sarkozy. Aşa-numitul tandem ,,Merkozy", care a stabilit şi de această dată linia summitului UE care are loc joi şi vineri la Bruxelles, cere introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor comunitare al căror deficit bugetar depăşeşte nivelul de 3% din PIB. Potrivit lui Sarkozy, sancţiunile vor putea fi blocate doar cu o majoritate de 85%.
Jandarmul bugetelor
Potrivit propunerii celor doi lideri, fiecare stat din zona euro trebuie să adopte în Constituţie o aşa-numită „regulă de aur" care să prevină deficitele bugetare persistente, iar Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) ar urma să verifice ,,doar" dacă „regulile de aur" din fiecare ţară din zona euro respectă noul tratat.
CEJ nu va avea dreptul să anuleze bugetele naţionale, a asigurat Merkel în încercarea de a diminua temerile anumitor state că noul tratat ar echivala cu pierderea suveranităţii. ,,Germania şi Franţa sunt cu totul de acord că euroobligaţiunile nu sunt în niciun caz o soluţie pentru criză. Cum să îi convingem pe alţii să facă ceea ce facem noi, dacă mutualizăm datoriile acum?", a spus Sarkozy. @N