In timp ce Europa intra intr-o saptamana de foc, deoarece in aceasta saptamana se va hotari daca zona euro va mai exista in forma actuala sau nu, marile puteri europene nu se pot intelege in privinte importante pentru rezolvarea crizei.
In aceste conditii, unii jurnalisti acuza Germania ca vrea sa impuna celorlalte tari europene masuri de austeritate pe termen lung.
"Angela Merkel nu propune o uniune fiscala, contrar declaratiilor sale. Ea vrea sa infiinteze un club de austeritate, un pact de stabilitate cu steroizi", se arata in articolul publicat de Financial Times.
"Scopul ei este sa impuna masuri de austeritate de lunga durata, cu reguli bugetare bine gandite pentru fiecare natiune. Ea a respins eurobondurile pentru ca acestea ar reduce presiunea impusa de disciplina fiscala", mai scrie jurnalistul publicatiei, Wolfganf Munchau.
In plus, Germania a fost si tinta atacurilor economistului britanic John Weeks, profesor la University of London.
"Problema in Europa este Germania. Excedentul comercial urias al acestei tari este echivalent cu deficitul comercial al majoritatii statelor europene", a declarat Weeks, citat de publicatia turca Hurriyet.
El a precizat ca daca Germania nu va reduce nivelul acestui indice, criza se va accentua din cauza ca exporturile se vor scumpi. In schimb, aceasta tara va importa mai mult si va exporta mai putin.
"Toate afirmatiile ca grecii sunt lenesi si ies devreme la pensie sau ca italienii muncesc mai putin decat nemtii nu sunt adevarate. Italienii au lucrat 38 de ore pe saptamana in 2009, iar grecii au muncit 28,5 ore, in timp ce media pentru germani a fost de 35,7 ore", a mai spus economistul britanic.
In timp ce Europa intra intr-o saptamana de foc, deoarece in aceasta saptamana se va hotari daca zona euro va mai exista in forma ac