Un proiect de modificare a Codului Fiscal propune ca toţi micii producători de legume, fructe, cereale şi lemn să fie impozitaţi din veniturile nete
Ministrul Agriculturii spune că măsura nu poate fi aplicată, pentru că ar bloca producţia internă
Tabără: Cum să le iei de la început banii, când ei trebuie să aştepte un an ca să încaseze?
Un proiect de modificare a Codului Fiscal propune ca toţi micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos să plătească impozit de 16% din veniturile nete, însă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizează că măsura nu poate fi aplicată, pentru că ar bloca producţia internă din agricultură.
Măsura prevede ca producătorii agricoli să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali sau alte entităţi obligate să ţină evidenţă contabilă, să fie reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plăţii, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an. Termenul de virare a impozitului reţinut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Această prevedere ar putea avea un impact semnificativ în preţul produselor agricole, întrucât colectorii, producătorii şi celelalte entităţi incluse în lanţul de distribuţie vor contabiliza costuri directe în creştere cu 2%, dacă producătorii nu-şi vor asuma o reducere a preţurilor de vânzare. Acest impact se va recepta în toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.
"Nu ştiu de acest proiect şi nu am fost consultat în privinţa lui. Nu cred însă că prevederea poate fi aplicată, pentru că nu poţi face o evaluare exactă a cât vinde un om într-o zi sau într-o lună. Un astfel de impozit nu se po