Mulţi dintre tinerii absolvenţi se luptă să sară de pe băncile şcolii direct în vârful ierarhiei profesionale. Ei riscă însă să se prăbuşească la fel de rapid din cauza lipsei de experienţă.
Dacă în comunism românii nu se visau şefi prea des, acum specialiştii spun că ei se văd lideri din naştere. Majoritatea nu suportă ideea că trebuie să se „supună" unui superior, ci preferă varianta în care îi nimicesc pe cei pe care-i conduc. În plus, boomul economic de dinainte de criză i-a obişnuit pe români cu ideea că pot avansa rapid, sărind etape importante din carieră. „În România, piaţa muncii s-a dezvoltat mult prea repede, iar foarte multe persoane au fost promovate din lipsa unor angajaţi potriviţi. Analiza performanţelor nu este cel mai bun criteriu pe baza căruia oamenii trebuie avansaţi", explică Floriana Enescu, consultant în resurse umane.
Mai rău este că, în ţara noastră, nu se promovează ideea de specialist, motiv pentu care toată lumea vrea să fie şef. Şi Iuliana (33 de ani) din Bucureşti s-a lăsat prinsă în acest miraj în urmă cu câţiva ani. „Am fost promovată pe o poziţie de manager în vânzări după un an de activitate. Criteriul principal pe baza căruia s-a produs schimbarea a fost reprezentat de rezultatele foarte bune în vânzări. Abia după cinci ani de management mi-am dat seama că am «ars» nişte etape importante", îşi împărtăşeşte Iuliana experienţa. În urmă cu trei ani, ea şi-a schimbat locul de muncă, a renunţat la postul de manager pentru cel de agent de vânzări şi, în scurt timp, a devenit cel mai bun om în noua companie. Abia acum simte că poate fi un şef competent.
Tinerii sunt mai leneşi
Dacă la adulţi dorinţa de a atinge apogeul în carieră este de înţeles, tinerii din ziua de azi, abia ieşiţi de pe băncile şcolii, se dovedesc a fi ceva mai leneşi pentru că vor să avanseze repede, indiferent dacă merită sau nu. Studii recente