Interlocutoarea mea a absolvit SNSPA, cu nota maximă la licenţa având drept temă Avatarurile Eurasiatismului în contextul noii ordini mondiale. S-a specializat în analize focalizate pe evoluţiile geopolitice din Federaţia Rusă şi Comunitatea Statelor Independente. A reuşit realizarea unor interviuri cu personalităţi precum ex-prim-ministrul rus Mihail Kasianov – cu prilejul Summitului NATO la București -, apoi cu renumitul economist Vladislav Inozemtsev, Robert Amsterdam, avocatul ex-magnatului Mikhail Khodorkovsky, fondatorul geopoliticii moderne a Rusiei și promotor activ al doctrinei Eurasiatice, Alexandr Dugin, reputatul scriitor și analist german William Engdahl şi – perla publicistică de pe coroana junei analiste – cu trimisul special al președintelui Dmitri Medvedev, la negocierile vizând scutul american anti-rachetă și ambasador al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.
Gabriela Ioniţă publică periodic analizele sale în Cadran Politic, Eurasia Review, din Londra şi Oriental Journal, din Moscova. Probabil că, în momentul de faţă, este unul dintre cei mai avizaţi comentatori ai efectelor rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia. Motiv pentru care a şi fost invitată să răspundă la întrebări axate pe noul raport de forţe politice, instituit în viitorul for legislativ, de la Moscova.
Tehnologia a schimbat radical paradigma de comunicare
Ion Petrescu: - Ce rol a avut Internetul – la care a apelat mai mult opoziţia – în influenţarea votului final al alegătorilor ruşi, la alegerile din 4 decembrie?
Gabriela Ioniţă: - Aș zice că lucrurile stau oarecum diferit. Nu cred că putem spune că opoziția e mai interesată de propaganda online. Încă de la venirea la Kremlin a lui Dmitri Medvedev lucrurile s-au schimbat radical. Și nu doar pentru că președintele în exercițiu e un împătimit al Internetului și a celor mai noi gadget-uri în dom