"Un pachet de masuri care va salva Italia", asa a descris premierul Mario Monti proiectul de reforma adoptat duminica de echipa sa de ministri si prezentat luni jurnalistilor straini acreditati la Roma. Pachetul cuprinde o serie de masuri de austeritate care ar urma sa duca la echilibrarea conturilor economiei italiene si la redobandirea, din partea Italiei, a increderii pe piata financiara mondiala. Schimbarile pe care guvernul Monti doreste sa le introduca, in ceea ce priveste sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2012 vizeaza in primul rand acele persoane care se apropiau de varsta pensionarii, dar vor fi constranse, cu noua reforma, sa lucreze mai multi ani inainte sa se poata bucura de pensie.
De la 1 ianuarie 2012, varsta minima pentru a iesi la pensie va fi urcata, de la 60 la 66 de ani pentru barbati si de la 57 la 63 de ani pentru femei, urmand ca in 2018 si femeile sa iasa la pensie la aceeasi varsta cu barbatii.
Vor putea iesi la pensie barbatii care au platit contributiile timp de 42 de ani si o luna, perioada in cazul femeilor fiind de 41 de ani si o luna.
O alta schimbare importanta se refera la inlocuirea sistemului "retributiv" in calcularea pensiei cu un sistem "contributiv". Mai precis, daca pana acum pensia era calculata in functie de salariul avut in ultimii ani, de acum inainte este prevazuta trecerea la un calcul in functie de sumele totale varsate de-a lungul perioadei de cotizare.
Cea de-a treia schimbare majora se refera la blocarea indexarii pensiilor in functie de cresterea inflatiei, timp de doi ani, cu o singura exceptie, pensiile inferioare sumei de 950 de euro.
Iata trei cazuri culese de HotNews.ro:
* Matilde Rossi, de 71 de ani, a lucrat 15 ani cu un contract de croitoreasa si a iesit la pensie la 55 de ani. Are o pensie de 460 de euro, care se va indexa daca reforma va