Un tabloid de la Belgrad sustine ca Dracula ar fi fost sarb la origini. Jurnalistii sarbi identifica in acelasi timp, insa, personajul lui Bram Stoker cu Vlad Tepes.
"Poporul meu a murit in batalia de la Kosovo", sunt cuvintele contelui Dracula, din romanul omonim, scris de Bram Stoker, in 1897, cu care ziarul Kurir isi incepe materialul.
"O mare rusine s-a abatut asupra poporului meu din Kosovo, in 1389, atunci cand steagurile vlahilor si ungurilor au fost infrante de Semiluna" - este citatul publicat de ziarul sarb, prin care vrea sa dovedeasca provenienta lui Vlad Tepes si, implicit, a lui Dracula.
"De ce romanul Contele Dracula spune ca turcii au cucerit poporul sau, atunci cand este cunoscut faptul ca turcii au luptat cu sarbii din Kosovo? Acest lucru inseamna ca nobilul medieval roman, care a servit ca sursa de inspiratie pentru personajul literar contele Dracula, a fost de fapt un sarb", arata tabloidul din Belgrad.
Potrivit istoricului sarb, Jovan Deretiv, nu exista nicio indoiala ca originile lui Vlad Tepes se afla in Serbia, istoricul afirmand ca este familiarizat cu viata fostului domnitor valah.
"Dracula a fost 100% sarb. Dar nu numai el. Cei mai multi romani de azi sunt de origine sarba. Multi nu stiu ca, pana in secolul XIX, ei vorbeau limba noastra si utilizau scrisul nostru. Vlah inseamna agricultor, deoarece populatia din Transilvania este predominant implicata in aceasta ramura.
La mormantul lui Dracula exista inscriptia 'Aici zace Vlad Tepes, robul lui Dumnezeu', scrisa intr-o limba pura sarba. Ce alte dovezi mai trebuie?", a declarat istoricul.
Etnologul sarb Bojan Jankovici este de aceeasi parere. "Dracula a fost un mare patriot si a folosit masuri brutale impotriva inamicilor lui. Mi se pare ca, in acest caz, el este identificat cu sarbii care se opun turcilor",