Mihalache (UGIR): Decizia vine într-un moment în care desemnarea sectoarelor de activitate era dorită şi aşteptată de sindicate şi patronate
"ACPR apreciază că Guvernul a realizat un act normativ necesar ce pune astfel bazele unui dialog social real şi ale unor posibile contracte la nivel sectorial"
Guvernul a hotărât, printr-un proiect de lege, stabilirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă. Proiectul de act normativ vine să completeze prevederile Legii nr. 62/2011 - Legea dialogului social, prin precizarea sectoarelor de activitate din economia naţională, pe baza datelor din codul CAEN.
Vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Dragoş Mihalache, a declarat că decizia Executivului este salutară şi vine într-un moment în care desemnarea sectoarelor de activitate era dorită şi aşteptată de sindicate şi patronate.
"Hotărârea Guvernului este salutară şi vine într-un moment în care desemnarea sectoarelor de activitate era dorită şi aşteptată de sindicate şi patronate. Varianta propusă de Guvern este una intermediară între solicitarea patronatelor (21 de sectoare) şi solicitarea sindicatelor (41 de sectoare). ACPR apreciază că Guvernul a realizat un act normativ necesar ce pune astfel bazele unui dialog social real şi ale unor posibile contracte la nivel sectorial care să reglementeze într-un mod natural şi sub criteriul performanţei piaţa forţei de muncă din România", a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele UGIR, Dragoş Mihalache.
Odată adoptată, această hotărâre de Guvern va permite federaţiilor sindicale şi patronale iniţierea demersurilor necesare pentru constatarea de către instanţele judecătoreşti competente a reprezentativităţii la nivel de sector de activitate, se arată în nota de fundamentare a proiectul