Discuţiile în contradictoriu reprezintă un lucru firesc între doi parteneri, însă cheia unei vieţi de cuplu fericite este să poţi ajunge la un consens pentru a reuşi să rezolvi problemele existente, spun terapeuţii.
Nu disputele sunt cele care degradează o relaţie, ci felul in care reacţionăm, mai susţin specialiştii. „Există opinii constructive care permit ambilor parteneri să-şi exprime sentimentele şi să-şi rezolve problemele prin intermediul unui compromis acceptat de ambele părţi", explică Cecilia D'Felice, expert în relaţiile de cuplu, citată de presa britanică.
„Este nevoie de un proces îndelungat de autocunoaştere pentru a fi în stare să ne cântărim argumentele şi să acceptăm sfaturi din partea celuilat", adaugă specialistul.
De cele mai multe ori nu discutăm despre problema în sine, ci ne referim la aspecte mult mai profunde ale relaţiei. De exemplu, femeile nu sunt îmbufnate neapărat pentru că iubitul lor l-a invitat la cină pe amicul enervant. Motivul real al supărării lor constă în faptul că le sunt ignorate nevoile şi părerile, mai susţin specialiştii.
Experţii Institutului Gottman (SUA) au descoperit cinci situaţii care trebuie evitate pentru a salva o relaţie:
1.Victima şi Agresorul. În orice dispută, adevărul este undeva la mijloc. Protagoniştii acestui joc nu ştiu să-şi împartă responsabilităţile în mod egal. „Rolul victimei revine celui mai pasiv dintre parteneri , care are senzaţia că toată vina îi aparţine celuilalt", spune D'Felice.
Soluţie: Ambii parteneri trebuie incluşi în problemă. Dacă numai unul dintre ei ia toate decizile în casă, rezolvarea s-ar traduce prin împărţirea acestei sarcini.
2. Refuzul dialogului. Dacă se renunţă la discuţie, se poate evita un scandal, dar nu se va rezolva nici o problemă.Potrivit specialiştilor, bărbaţii sunt cei care refuză dialogul, pentru că femeile sunt mult