La Bonn, în Germania, are loc o Conferinţă Internaţională legată de viitorul Afganistanului. În jur de 70 de delegaţii din 50 de ţări şi-au confirmat participarea pentru a reaminti comunităţii internaţionale că Afganistanul nu va fi abandonat. Dar nici soluţii serioase nu există pentru problema afgană, devenită internaţională, deduc analiştii care scriu despre această conferinţă cu încărcătură simbolică.
Matei Vişniec:
Puţină lume îşi aminteşte că pe data de 5 decembrie 2001, tot la Bonn, cu exact zece ani în urmă, comunitatea internaţională se reunea în conferinţă pentru a pune bazele noului stat afgan după alungarea de la putere a talibanilor.
Între timp, au murit mii de oameni în Afganistan şi s-au cheltuit mii de miliarde de dolari fără ca noul stat afgan să devină viabil. Talibanii controlează zonele rurale, exact ca pe vremea ocupaţiei sovietice a ţării, iar corupţia şi fragilitatea instituţiilor afgane au devenit coşmarul occidentalilor. Iar perspectiva plecării forţei internaţionale, plecare programată în 2014, nelinişteşte şi mai mult, pentru că regimul de la Kabul nu va putea face faţă singur insurecţiei talibane. Germania ar fi vrut ca la această conferinţă să fie de altfel invitaţi şi reprezentanţi ai talibanilor, pentru a opera o deschidere în direcţia unei veritabile recunoaşteri a acestora ca parteneri pentru ieşirea din impas.
Conferinţele pe tema Afganistanului, "întâlniri pentru plăcerea de a ne întâlni"
Până la urmă, talibanii n-au mai fost însă invitaţi, de unde şi părerea unor diplomaţi că reuniunea de la Bonn nu va folosi la nimic. Un fost ambasador britanic la Kabul, care acum nu mai are motive să recurgă la limba de lemn a diplomaţiei, declară de altfel că toate conferinţele internaţionale pe tema Afganistanului ţin "de o anumită comedie" şi sunt "minate" de o anumită formă de diplomaţie care s-ar putea defi