* Finanţele au împrumutat 1 miliard de lei prin certificate la şapte luni
Un număr de cinci bănci au atras ieri 2,38 miliarde lei (546 milioane de euro) de la Banca Naţională a României (BNR), cu scadenţă la o săptămână, la dobânda de politică monetară, de 6% pe an. Injecţia de lichiditate s-a realizat printr-o operaţiune repo, în cadrul căreia BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.
Banca centrală a împrumutat şi în prima zi a săptămânii trecute şapte bănci cu 1,657 miliarde de lei (380 milioane de euro), tot printr-o licitaţie repo.
Domnul Daniel Ionescu - analist în macro-finanţe - ne-a declarat: "Prin astfel de operaţiuni, BNR acceptă să preia în custodie titluri de creanţă din portofoliile băncilor respective, inclusiv titluri de datorie publică şi eliberează lichidităţi, realizând în fapt o creaţie de monedă < ex-nihilo >.
În opinia mea, ceea ce a făcut BNR ieri este, de fapt, un < en avant > (n.r. avans) în întâmpinarea licitaţiilor de titluri de datorie publică ce vor fi derulate de Ministerul Finanţelor în această lună, având ca scop asigurarea lichidităţilor necesare achiziţionării acestora de băncile comerciale în cauză. Aceste operaţiuni sunt contracte "repo" cu maturitatea la o săptămână care, la scadenţă, sunt finalizate prin operaţiuni inverse denumite "reverse-repo" prin care creaţia de monedă se distruge. Conform evidenţelor afişate pe site-ul BNR şi, din câte ştiu, asemenea operaţiuni nu prea s-au realizat. Este posibil ca prelungirea termenului pentru reverse repo să se facă < a la long >, aşa că BNR va acumula multe titluri de stat. Nu trebuie uitat că la finalul anului trecut, BNR avea în custodie titluri de creanţă (inclusiv, şi mai ales, titluri de datorie publică) în valoare de peste 68 de miliarde de lei".
Pentru luna decembrie, Trezoreria are un program de împrumuturi de 4,